I en typisk dansk bolig, udgør utætte døre og vinduer en tredjedel af det samlede varmetab. Dette kan have betragtelig effekt på størrelsen af din energiregning, samt indeklimaet. Heldigvis kan varmetabet reduceres betydeligt, ved at erstatte dine gamle vinduer og døre, med nye og energirigtige modeller.

Er dine vinduer og døre over 10 år gamle, så kan det være værd at overveje, om det er tid til en udskiftning. Er du i tvivl om hvorvidt din bolig trænger til nye vinduer, så får du her en liste med 7 tegn på, at det er tid til at overveje en udskiftning. 

1. Råd og svamp i træværket

Synligt råd i det eksisterende træværk, er et klart og tydeligt tegn på at det er blevet tid til en udskiftning. Se nøje efter synlige skader og bemærk om der er lugtgener. Råd og svamp er typisk synligt ved glaslisterne og sprosserne, samt langs kanten af vinduet. Misfarvninger og flosset maling kan også indikere råd og svamp. Skaller malingen af, selv relativt kort tid efter der er blevet malet, skyldes det typisk fugt, hvilket med tiden vil få træet til at rådne.

Råd og svamp er dog ikke nødvendigvis altid umiddelbart til at få øje på. Derfor kan du eventuelt teste træværkets tilstand, ved forsigtigt at stikke en syl eller et smalt knivblad ind i træet. Penetrerer instrumentet træværket uden den store modstand og kan du komme mere end 4 mm ind i træet, så er dette et sikkert tegn på fugt og eventuelt råd. Kan du trænge dybere ind i træværket, kan det kræve en komplet istandsættelse, da der kan være tale om et dybere rådangreb.

2. Træk ved vinduet

Træk ved vinduet er ofte en god indikator på utætheder. Bemærk om der opleves svag vind eller kulde ved vinduesrammen. Føl eventuelt efter med hånden. Der findes adskillige metoder til at tjekke for træk ved vinduer. En god metode til at opfange mindre utætheder, består i af fugte hånden med lidt vand.

Dette gør nemlig huden ekstra følsom overfor vind, der måtte trænge ind igennem utætheder. Vent eventuel til en dag med stærk blæst, for at være helt sikker. Du kan også stille et tændt stearinlys i vindueskarmen og holde øje med om flammen bevæger sig uregelmæssigt. 

3. Dug på rudens inderside

Dug og kondens på indersiden af ruden, kan være et tegn på at vinduet ikke holder tæt. Det er meget vigtigt at kunne komme af med den fugtige luft, da kondens på indersiden af ruden er en medvirkende faktor til dannelsen af skimmelsvamp.

Skimmelsvamp kan også sprede sig og sætte sig i andet træ- og murværk og kan som bekendt have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Kondensen vil oftest vise sig på den nedre halvdel af ruden.

4. Vandindsivning

Vandindsivning under kraftig blæst er endnu et tegn på at dine vinduer trænger til at blive udskiftet. Som der kan ses på de to billeder herunder, kan der opstå misfarvninger og plamager på vindueskarmens overflade. Dette kan være et tydeligt tegn på utætheder og derved vandindsivning.

5. Papirtesten

Er du interesseret i at vide om vinduet lukker ordentligt til, kan du benytte papirtesten. Læg et stykke papir ud af vinduet, således at halvdelen stikker ud i det fri og luk så til. Kan du trække papiret til dig uden den store modstand, på trods af at vinduet er lukket, er dette et tegn på at vinduet ikke lukker tæt. Bemærk her at du skal tjekke alle fire sider i vinduet, for at være sikker på at der ingen utætheder er. 

6. Begrænset ventilation i køkken, bad, bryggers og vådrum

Bad og vådrum er fugtige miljøer, hvorfor træværket her er ekstra udsat. Bliver der ikke luftet tilstrækkeligt ud her, risikerer man derfor at træværket rådner indefra. Vær derfor ekstra opmærksom på vinduerne i disse rum.

7. Fugen er mørnet

En mørnet fuge mellem vinduet og muren/træværket kan ligeledes være tegn på at det er tid til at skifte vinduer. På billedet nedenfor kan du se et eksempel på mørnet fuge. 

7 gode grunde til at skifte vinduer & døre

Er der tegn til, at dine vinduer bør skiftes? Hvis ja er her 7 gode grunde til, hvorfor det også er en god ide at få dem skiftet:

  1. Du sparer på varmeregningen
  2. Et bedre indeklima
  3. Huset bliver mere indbrudssikker
  4. Du kan få tilskud til nye lavenergivinduer
  5. Du kan udnytte boligjobordningen (håndværkerfradraget)
  6. Din bolig stiger i værdi
  7. Det gavner miljøet

Vi arbejder sammen med flere forskellige leverandører af døre og vinduer, herunder både Idealcombi, Rationel, Primo vinduer, Outline vinduer, STM vinduer og Hvidbjerg vinduer.

Skal du have nye vinduer?

Bliv kontaktet